شکا
Farsi | English | Russian | Arabic

سمنو مقوی، خوشمزه و شیرین است، در حالى که به آن هیچ نوع ماده شیرین کننده اضافه نمى‌شود. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است...


سمنو یکی از مغذی‌ترین دسرهای ایرانی بوده و یکی از نمادهای سفره هفت سین ایرانی نیز می‌باشد. ماده اصلی تهیه سمنو، جوانه گندم است که همانند سایر جوانه‌های گیاهی ارزش غذایی بسیار بالا و خواص درمانی فراوانی دارد. سمنو از عصاره جوانه گندم تازه و آرد کامل گندم تهیه می‌شود.


سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
 


سمنو خوشمزه و شیرین است، در حالى که به آن هیچ نوع ماده شیرین کننده اضافه نمى‌شود. علت شیرینى آن ترکیب عصاره جوانه گندم با آرد کامل است که طعم دلچسبی به آن مى‌دهد و برای سلامت و رشد بدن به خصوص کودکان بسیار مفید است. از ایام قدیم در ایران باستان به هنگام نزدیک شدن به ایام فصل بهار و نوروز، رسم پختن سمنو در خانه‌ها مرسوم بوده است.


در کتاب‌های طب سنتی ایران، از آن با عنوان «نیده» که واژه‌ای مصری است، یاد می‌شود. از نام‌های دیگر سمنو، می‌توان به «سمنوبوا» و «سمن بیا» اشاره کرد. باتوجه به ریشه مصری کلمه «نیده» احتمالاً این ترکیب غذایی در دیگر کشورها نیز یافت می‌شود.


ارزش‌غذایی سمنو

سمنو مغذى و انرژى زا بوده و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است. این شیرینی داراى ویتامین‌هایی مانند K و E و A، گروه ویتامین‌هاى B12 ,B8 ,B5 ,B3 ,B1 و مواد معدنی مهم دیگری مانند فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.


بتاکاروتن موجود در سمنو بسیار زیاد بوده که این ماده پیش‌ساز ویتامین A است.پودر جوانه گندم، یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E است. امروزه، ویتامین E را معجزه‌گر و اکسیر جوانی معرفی می‌کنند. سمنو دارای اسید فولیک است که در بدن نقش سنتز و تولید‌کننده دارد و در تقسیم سلولی بیشتر سلول‌ها و رشد و تکامل آنها نقش دارد.


این نکته را مدنظر داشته باشیم که کمبود فولیک اسید باعث کم‌خونی در بدن می‌شود. سمنو غنی از پتاسیم و منیزیم است و به دلیل داشتن پتاسیم، فشارخون را کاهش می‌دهد، همچنین منیزیم در متابولیسم بدن و انقباضات عضلانی نقش دارد. این ماده‌غذایی، چاق‌کننده و تقویت‌کننده غرایز جنسی است و بین غذاهایی که با گندم ساخته می‌شود، سمنو از همه مقوی‌تر است.


خواص دارویی سمنو

در طب سنتی گفته شده که استفاده از این ماده‌غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری‌های ریوی، کمبود وزن و سوءهاضمه، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب، دیابت، ریزش مو، یبوست و زخم‌های قرنیه دارد. با مصرف سمنو، درمان مشکلاتی چون واریس، بی‌خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، پارکینسون، عوراض یائسگی، امکان‌پذیر است.


سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان‌ها شده و غذاى بسیار مفیدى براى زنان، بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب مى‌شود. استفاده از بتاکاروتن موجود در سمنو از بروز آسیب به سیستم‌های عصبی، بینایی و ایمنی جلوگیری می‌کند. در طب سنتی ایرانی، طبیعت این ماده غذایی گرم و از نظر خشکی و تری هم معتدل است.


از نظر افعال و خواص آن نیز تا حدی شبیه گندم و تولیدکننده خلط صالح است، همچنین از آن به عنوان چاق‌کننده بدن یاد می‌شود. با این که سمنوی مرغوب عاری از هر نوع شیرین‌کننده مصنوعی است اما بهتر است افراد مبتلا به دیابت در خوردن سمنو زیاده روی نکنند.

سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
 


اما سۆالی که بیشتر خانواده‌ها می‌پرسند این است که آیا به سمنو شکر می‌زنند؟ در فرآیند جوانه زدن، ویتامین‌ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و در مقابل از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می‌شود. پروتئین‌های آن قابلیت هضم و جذب بهتری داشته و برمیزان ویتامین C آن افزوده می‌شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه‌زده را بچشید متوجه شیرینی آن خواهید شد.


در واقع گندم تا زمانی که جوانه نزده است، مواد قندی‌اش به صورت نشاسته ذخیره می‌شود و طعم شیرین ندارد، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک‌تری به نام مالتوز می‌شود و اینجاست که شیرینی سمنو پدیدار می‌شود ولی برخی فروشندگان به دلیل آن که شیرینی سمنو طبیعی است، مصرف آن را به مبتلایان به دیابت و افراد چاق توصیه می‌کنند، اما باید بدانید در سمنو علاوه بر عصاره جوانه گندم از آرد کامل گندم هم استفاده می‌کنند.


از این رو در هر صد گرم آن ۳۰۰ کالری انرژی نهفته است، گرچه سمنو پروتئین زیاد و چربی کمی دارد، اما بیشتر حجم محصول را مواد کربوهیدراتی (قند) تشکیل می‌دهد. البته قند آن در مقایسه با ساکاروز، شیرینی کمتری دارد، اما این دلیلی نمی‌شود که افراد در مصرف آن زیاده‌روی کنند. این قند در بدن تولید انرژی کرده و مازاد آن موجب چاقی می‌شود و برای مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا محدودیت مصرف دارد.


سمنو بخورید لاغر شوید

سمنو شبیه به یک پودینگ محبوب در فنلاند و سوئد است. از این دسر بیشتر برای زنان باردار، کودکان و سالمندان استفاده می‌شود. سمنو بخورید لاغر شوید سمنو که از عصاره جوانه گندم و آرد تهیه می‌شود، علاوه بر کاهش وزن در درمان سرطان کولون نیز موثر است.


این خوراکی مقوی و لذیذ علاوه بر ایران، در بسیاری از کشورهای آسیای میانه از جمله ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان و قرقیزستان پخته می‌شود و به آن سمنک (сумалак) می‌گویند. طبخ سمنو در مراسمی به نام سمنو پزان، معمولا از یک هفته مانده به نوروز شروع می‌شود و طی مراسمی تا پایان سال ادامه دارد.


در گذشته برای تهیه سمنو فقط از جوانه گندم و آب استفاده می‌کردند ؛ ولی با گذشت زمان و برای تسریع در پخت سمنو، از کمی آرد نیز استفاده می‌شود.سمنو مملو از فیبر است. این غذای کم کالری و بدون چربی، بهترین رژیم برای بیماران محسوب می‌شود.


سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
سمنو غذایی مغذى و انرژى‌زا
 


فیبر بالای سمنو هضم غذا را آسان و برای سلامت روده و قلب مفید است. برخی از مهمترین فواید این ماده غذایی عبارتند: به کاهش وزن کمک می‌کند، برای بیماران مبتلا به دیابت مفید است، جذب کلسترول و چربی را کاهش می‌دهد، به دلیل فیبر بالا، احتمال بروز سرطان را کاهش می‌دهد، در درمان سرطان کولون موثراست، به سلامت سیستم گوارشی کمک می‌کند، حاوی مواد معدنی فسفر،کلسیم و پتاسیم است، حاوی ویتامین های A، B و E است، به درمان یبوست کمک می‌کند، به دلیل ویتامین B از بروز افسردگی جلوگیری می‌کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند.


باعث افزایش شیر مادران می‌شود، بهترین ماده‌غذایی قبل از ورزش است و از انقباض عضلات جلوگیری می‌کند، درمان سوءهاضمه، نازایى، سختى زایمان، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش‌مو، لاغرى، یبوست، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى‌خوابى عصبى، احتلام، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت، S.M، بهت‌زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، فسفات در ادرار، خون ادرارى، ترمیم زخم‌ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت.


بهبودى زخم‌هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، هوابلعى، مخملک، کوریزاى مزمن، پیستوریازیس، ورم دستگاه تناسلى، تب برفکى، ورم میزراه، سرگیجه‌هاى منى پر، کم‌خونى هیپوکروم، آرتروز، ورم زبان همراه بار، آرتریت پا و شبیکه، پارکینسون، عوراض یائسگى، پورپورا، اسپرو، اسکروفولوس، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزاد.


به ترمیم شکستگى استخوان و درمان عقیم بودن کمک می‌کند به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است. در داخل این غذاى بهشت که تزئین بخش سفره هفت سین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مى ریزند که نماد و مایه برکت است.


سمنو غذای بسیار مقوی

این بادام‌ها را پس از پختن از سمنو خارج مى‌کنند، تعدادى از آنها را به عنوان برکت کیف پول در داخل کیف پول قرار مى‌دهند تا باعث فراوانى پول و ثروت گردد. بادام، حاوى ویتامین E و۱ B و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى‌شدن بیشتر این غذا مى‌گردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان‌ها مى‌گردد و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار، بچه شیرده و یائسه محسوب مى‌شود.


در خرید سمنو دقت کنید

سمنویی که به صورت فله‌ای تهیه شود، می‌تواند حاوی مقادیر زیاد شکر باشد. همچنین از خرید سمنویی که در اماکن عمومی به صورت روباز در معرض انواع آلودگی‌های ویروسی، عفونی و هوای آلوده به سرب و جیوه است، اجتناب کنید. سمنو به دلیل بافت چسبناک مستعد پذیرش انواع آلودگی‌ها بوده و طعم ترشیدگی و مزه کپک نشان‌دهنده فساد آن است.

 

منبع: جام‌جم - فاخره بهبهانی ‌
منبع: طبیب من

 

 ما فقط محصولات ایرانی به شما عرضه می کنیم 

 فروشگاه اینترنتی شکا پل ارتباطی مطمئن تولید‌کننده و مصرف‌کننده ایرانی 

 روابط عمومی سایت جامع فروشگاهی شکا 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید:


        instagram  

با خبر شدن از جدیدترین محصولات با عضویت در خبرنامه

برای اطلاع از جشنواره تخفیفات شکا ، جدیدترین محصولات و طرح های ویژه فروش در خبرنامه فروشگاه شکا عضو شوید.

 
سال رونق تولید
هدف از تاسیس فروشگاه اینترنتی حذف واسطه ها و دلالان و کارکرد آن بصورت خدمات کاملا الکترنیکی در صنعت وب و فناوری دیجیتال و اطلاعات به تولیدکنندگان و کاربران و معرفی و فروش محصولات تولید‌کنندگان ایرانی است. ایجاد فرهنگ سازی و حمایت از تولید ملی در جهت یک حرکت جمعی ، اراده ملی و نهضتی همگانی از اهداف این مرکز می‌باشد. شعار ما هر جا قصد خرید داریم کالا و محصولات ایرانی را انتخاب کنیم .