شکا
Farsi | English | Russian | Arabic

در روزهایی که هنوز پای شیرینی‌های مربایی و نارگیلی و دانمارکی به میزهای پذیرایی باز نشده بود باقلوا، مسقطی و سوهان پای ثابت تشریفات عید به حساب می‌آمدند...


اشاعه فرهنگ تولید داخلی و سوق دادن مصرف‌کنندگان به خرید محصولات‌ داخلی ایرانی و آشنایی با سوغات شهرهای مختلف ایران، همچنین آشنایی با برند تولیدکنندگان یکی از اهداف فروشگاه جامع اینترنتی شکا می‌باشد.

بعد از مدتها تلاش و همت همکاران ما به ثمر نشست، لذا برای آشنایی شما عزیزان با تاریخچه شیرینی‌های سنتی ایرانی در روزگاران نه چندان دور، مقاله‌ای فراهم نموده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


 - شیرینی‌های سنتی چند صد‌ ساله ایرانی

در روزهایی که هنوز پای شیرینی‌های مربایی و نارگیلی و دانمارکی به‌میزهای پذیرایی باز نشده بود، باقلوا، مسقطی، راحت‌الحلقوم یا باسلوق و سوهان پای ثابت تشریفات عید بحساب می‌آمدند؛ شیرینی‌های سنتی‌ای که عمر بعضی از آنها تا زمان قاجار می‌رسد و هنوز هم گاهی در حاشیه پذیرایی نوروزی جایی برای خودشان دست‌و‌پا می‌کنند.


قدیم؛ وقتی خبری از شکلات‌های رنگارنگ نوروزی نبود، سفره هفت‌سین باظرف نقل تزئین می‌شد. نقل‌های بادامی، بیدمشک، هل‌دار و... که عموما سوغات تبریز و اردبیل و خراسان بودند و اینطور که جعفر شهری در طهران قدیم می‌نویسد اولین وسیله پذیرایی از مهمان‌های نوروزی به‌حساب می‌آمدند: «قبل از همه نقل و قرص‌های (آبنبات‌های سنتی) رنگارنگ مخلوط تعارف می‌کردند و بعد از آن آجیل و شیرینی‌های درختی مانند کشمش سبز و توت و انجیر خشک و...» و بعد از آن نوبت به شیرینی‌های خانگی و بازاری مثل نان‌برنجی و کلوچه و راحت‌الحلقوم و نان‌بادامی و... می‌رسید.


تمام این تشریفات هم در بهترین اتاق‌خانه صورت می‌گرفت که از قبل برای پذیرایی نوروزی آماده شده بود. وسایل پذیرایی و تشریفات عید عبارت بود از آماده ساختن بهترین اتاق‌ها از قبیل سه‌دری و پنج‌دری و عروسی و تالار که اعیان و رجال با مبل و صندلی و میز و عسلی و طبقات پایین‌تر به نسبت وسع با قالی و قالیچه و گلیم و جاجیم و پتو و تشکچه‌های رویه سفید کشیده و پشتی‌هایی که در اطراف اتاق گسترده و می‌نهادند زینت می‌کردند.


با این حال، نقل‌ها نه فقط در مراسم نوروز، که در جشن‌های عروسی یا مراسم آشتی‌کنان هم کاربرد زیادی داشتند. تولید نقل در گذشته کار بسیار سختی بود.


زنان اهل ارومیه، در زمین‌های اطراف بادام می‌کاشتند و بعد از برداشت، در فصل بهار آینده با گل‌های بیدمشک درون کیسه‌هایی قرار می‌دادند. آنها این ترکیب را آنقدر هم می‌زدند تا خلال بادام‌سفید کاملا گرده را جذب کند و به رنگ زرد دربیاید و عطر و طعم بیدمشک را بدهد. بعد چند نفر گارگر این ترکیب را با شیره غلیظ و داغ قطره قطره می‌پوشاندند و به‌این ترتیب نقل‌ها آماده می‌شدند.


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


 - حلوای خوشمزه‌ای که جهانی شد

در نوروز قدیم، سوهان یک شیرینی نوروزی به‌حساب می‌آمد. شیرینی‌ای که البته هنوز هم در خانواده‌های سنتی جزئی از بساط پذیرایی عید به‌حساب می‌آید. سوهان براى اولين بار در قم پخته شد و اینطور که سوهانى‌هاى قديمى قم می‌گویند، عمر آن به دوره قاجار می‌رسد. (مشاهده انواع سوهان)


گفته می‌شود تا پیش از آن که یکی از درباریان حکومت مظفرالدین شاه نام سوهان را روی این شیرینی بگذارد، سوهان یک حلوای بسیار مغذی قمی به‌حساب می‌آمده است. اما فرستاده مظفرالدین شاه وقتی اولین‌بار این شیرینی را می‌خورد، در توصیف آن می‌گوید که مثل سوهان کامش را جلا داده است. از این به بعد این حلوا سوهان نام می‌گیرد.


اما سوهان اولین بار چطور به دربار راه پیدا کرد؟ باز هم نقل مى كنند كه در دوره قاجار، یعنی حدود سال‌های ۱۲۸۵ شمسى وقتی قرار شده صحن عقيق حرم حضرت معصومه(س) افتتاح شود، مظفرالدين شاه که آن زمان پادشاه ایران بود، رئيس ايل قاجار را به قم مى‌فرستد. كسبه و بازاريان قم هم به استقبال او می‌روند و هركدام با خود تحفه و هديه اى مى‌برد که يكى از آن هدايا، حلواى قمى بوده است. این حلوا را که از آرد گندم، مالت، شکر و روغن تهیه می‌شود صنف عطار تقديم کرده بودند.


رئيس ايل قاجار هنگام بازگشت به‌تهران مى‌گويد: «آن حلوا، چون سوهان دل مرا سيقل داد و غذايم را هضم كرد، از اين بدهيد تا براى اعليحضرت ببرم.» به این ترتیب هم نام حلوای قمی به سوهان تغییر می‌کند و هم سوهان از قم تا تهران و از آنجا کم‌کم به‌دیگر نقاط ایران می‌رود.


حالا در قم حدود ۷۰۰ کارگاه سوهان پزی فعال هستند که بطور میانگین ۲۵ تن سوهان تولید می‌کنند و ۲۰ تن آن به خارج از کشور صادر می‌شود.

داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی 


 - از مسقط تا شیراز با یک دسر ایرانی

مسقطی بیشتر یک دسر ایرانی به‌حساب می‌آید اما در سفره نوروزی ایرانی ها، بخصوص در جنوب کشور جاپای قرص و محکمی دارد. مسقطی که با نشاسته و زعفران و مغزپسته درست می‌شود، شیرینی شیراز به‌حساب می‌آید اما نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی می‌نویسد: «مسقطی در گذشته در سبدهای کوچک برگ خرما از بندر مسقط به‌سواحل ایرانی خلیج فارس می‌آمد و سپس در بندرعباس و لنگه و میناب و بوشهر نظیر آن ساخته می‌شد و هنوز هم می‌شود.» (مشاهده انواع مسقطی)


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


 - شهد دارهای تبریزی و مغزدارهای اصفهانی 

باقلوا هم یکی دیگر از بازمانده‌های پذیرایی قدیمی است که اگرچه اصلیت ایرانی ندارد اما خیلی خوب جای خودش را در نوروز باز کرده است. اصلیت باقلوا به ترکیه و کشورهای آسیای میانه برمی گردد اما در ایران، تبریز و یزد و قزوین، معروف‌ترین باقلواهای کشور را دارند. باقلواهای تبریزی پرشهدتر از باقلواهای یزد و قزوین هستند و در مناطق مرکزی ایران مثل اصفهان هم باقلوا کم شیرین اما پرمغز تهیه می‌شود. (مشاهده انواع باقلوا)


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


 - نان برنجی؛ میراثی از پدران ما 

سوغات شیرین کرمانشاهی‌ها یکی دیگر از شیرینی‌های پرطرفدار نوروزی است که اگرچه این روزها جایش را به شیرینی‌های جدیدتر داده اما بخاطر ماندگاری بالایی که دارد از قدیم برای پذیرایی دو هفته ای نوروز مورد استفاده قرار می‌گرفت. سابقه پخت نان‌برنجی را به دوره قاجار نسبت می‌دهند و حداقل ۱۵۰ سال سن برای این شیرینی در نظر می‌گیرند. شاید به‌دلیل همین قدمت و محبوبیت هم بود که یک‌ماه قبل در هفتمین اجلاس سراسری شورای سیاست‌گذاری ثبت آثار معنوی کشور که در شهر شاهرود برگزار شد، بعنوان یک میراث ملی به ثبت رسید.


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


 - شیرینی سختی که راحت می‌بلعید 

اما اگر یک شیرینی باشد که از سالها قبل تا به حال همچنان در پذیرایی نوروزی طرفدار دارد، باسلوق است. باسلوق یا همان راحت الحلقوم سوغات مراغه و ملایر و اراک است و با شیره انگور، نشاسته، مغز بادام یا مغز هستهٔ شیرین زردآلو و ادویه آن را آماده می‌کنند. جالب است بدانید راحت الحلقوم با همه راحتی اش در خوردن، روش تهیه دشواری دارد. فرآیند آماده کردن این شیرینی حدود سه ماه طول می‌کشد و در مراغه معمولا آن را اواسط آذرماه تهیه می‌کنند تا در حدود عید نوروز آماده مصرف شود.


برای تهیه باسلوق باید مغز بادام یا هسته زردآلو را در آب‌جوش خیس کنند و پوست آن را بگیرند. سپس در نخ‌های مخصوصی بچینند و آویزان کنند تا خشک شوند. بعد از آن نوبت به ترکیب شکر و نشاسته می‌رسد و بعد هم به نخ کشیدن باسلوق ها. بعد از یک‌ماه که باسلوق‌ها آویزان بودند، آن‌ها را پایین آورده در جعبه‌های چوبی می‌چینند و جعبه‌ها را در محل نرم و مرطوبی قرار می‌دهند تا شکرک بیاورد و آماده استفاده شود.


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


- گز، شیرینی ۴۵۰ساله ایرانی 

گز سابقه‌ای ۴۵۰ساله دارد و از گیاهی بنام گزانگبین تهیه می‌شود که در اطراف اصفهان و خوانسار می‌روید. طبق گفته‌ها گز از زمان صفویه و همزمان با شکوفا شدن مجدد هنر و فرهنگ ایرانی در اصفهان بوجود آمده است. البته در این زمینه حدس و گمانها فراوان است ولی متاسفانه تحقیقات مناسبی در مورد ریشه آن نشده است.


درباره تاریخچه گز گفته می‌شود که در زمان‌های دور کشاورزانی که خشخاش کشت می‌کردند، موقع جمع‌آوری محصول دچار سردی ، سستی و عرق‌ریزی شدیدی می‌شدند و به همین دلیل به فکر افتادند که نوعی شیرینی با نام حلوا چوبه بپزند. حلوا چوبه ارزان و در دسترس بود و از شکر و سفیده تخم‌مرغ درست می‌کردند. کم‌کم حلوا چوبه تکامل پیدا کرد و به گز تبدیل شد.


این شیرینی اگرچه با نام اصفهان عجین‌شده اما در استان‌های چهارمحال و بختیاری، یزد و فارس هم تهیه می‌شود. گز اصفهان و گز چهارمحال و بختیاری که در بلداجی شهرکرد تولید می‌شوند مرغوبترین انواع گز هستند. گفته می‌شود گز در دوره آقامحمدخان قاجار به کشورهای دیگر صادر می‌شد و معمولا یکی از شیرینی‌هایی بود که بعنوان پیشکش به پادشاهان کشورهای دیگر هدیه داده می‌شد.


داستانی شیرین مثل شیرینی‌های سنتی ایرانی


سایت جامع فروشگاهی شکا یک سایت جامع شیرینی‌های سنتی ایرانی است که کلیه شیرینی‌های سنتی ایرانی را در خود جای‌داده است هدف از طراحی این سایت آشنایی کاربران با شیرینی‌های سنتی تمام اقوام وشهرهای ایرانی، آشنایی کاربران با برندهای ایرانی، رقابت سازنده برای کیفیت محصولات تولیدکننده ایرانی، استفاده از بستر مناسب تبلیغاتی برای برندها و محصولات ایرانی، انتخاب شایسته و مقایسه محصولات ایرانی برای کاربران، خرید آسان محصولات، در دسترس‌بودن محصولات سنتی ایرانی برای کاربران در تمام طول‌سال، فروش محصولات تولیدکنندگان و عدم واردات بی‌رویه محصولات سنتی تقلبی و استفاده از متخصصین فناوری‌اطلاعات در زمینه‌های پشتیبانی و نگهداری وب‌سایت و در نتیجه اشتغال جوانان عزیز ایرانی تاسیس گردیده است .


ما به‌دنبال خلاقیت، نوآوری، کیفیت، خدمات نوین تجارت الکترونیک، فناوری‌اطلاعات، مشتری‌مداری و حمایت از تولیدکننده ایرانی هستیم. ما به‌دنبال اقتصاد قوی، تولید قوی، مدیریت‌ قوی  و امنیت اقتصادی با بهترین تبلیغات و خدمات نوین تجارت الکترونیک هستیم.


شکا یک فروشگاه دایرکتوری اینترنتی است که در زمینه‌‌های شیرینی‌های سنتی، چای ارگانیک، زعفران، عسل طبیعی و ارگانیک، فرآورده‌های کنجدی و خرمایی، محصولات گیاهی و بدون‌قند یا رژیمی ایرانی به‌صورت تخصصی در جهت خرید مستقیم کاربران فعالیت می‌کند و هدفش حمایت از تولید‌کنندگان و محصولات ایرانی همچنین آشنایی کاربران از تولیدات و محصولات ایرانی است.

 

 

 حمایت از تولید‌ داخلی و معرفی محصولات ایرانی با نشان ایرانی یکی از مهم‌ترین راه‌های رونق تولید ملی است 

 فروشگاه اینترنتی شکا پل ارتباطی مطمئن تولید‌کننده و مصرف‌کننده ایرانی 

 روابط عمومی سایت جامع فروشگاهی شکا 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید:


        instagram  

با خبر شدن از جدیدترین محصولات با عضویت در خبرنامه

برای اطلاع از جشنواره تخفیفات شکا ، جدیدترین محصولات و طرح های ویژه فروش در خبرنامه فروشگاه شکا عضو شوید.

 حمایت از محصولات ایرانی
سال رونق تولید
هدف از تاسیس فروشگاه اینترنتی حذف واسطه ها و دلالان و کارکرد آن بصورت خدمات کاملا الکترنیکی در صنعت وب و فناوری دیجیتال و اطلاعات به تولیدکنندگان و کاربران و معرفی و فروش محصولات تولید‌کنندگان ایرانی است. ایجاد فرهنگ سازی و حمایت از تولید ملی در جهت یک حرکت جمعی ، اراده ملی و نهضتی همگانی از اهداف این مرکز می‌باشد. شعار ما هر جا قصد خرید داریم کالا و محصولات ایرانی را انتخاب کنیم .