آبنبات خوشمزه اصفهان و بجنورد
امروز در خانه بیشتر ایرانی ها علاوه بر قندان قند ، قندانی مخصوص پولکی یا شکر پنیر وجود دارد ، جالب است بدانیم شیرینی سنتی ایران طرفداران زیادی دارد...
پولکی یکی از خوشمزهترین شیرینیهای سنتی ایران و بهترین سوغاتیهای اصفهان است. پولکی با استفاده از شکر، کنجد و هل تهیه میشود پولکی مثل پولک ماهی نازک و دایرهای شکل و درخشان است و در انواع مختلف تهیه میشود. پولکی ساده، نارگیلی، لیمویی، دارچینی، زنجبیلی، کنجدی از انواع پولکی بشمار میروند. بستهبندیهایی از پولکی وجود دارند که همه انواع پولکی را در خود جای دادهاند.

پولکی دوست داشتنی
پولکی از جمله شیرینیهای سنتی، مخصوص و البته معروف اصفهان است که امروز آوازه جهانی دارد. مصرف پولکی بجای حبه قند در کنار چایی عادتی قدیمی و سنت اهالی نصف جهان است که در سایر شهرهای کشور کمتر دیده میشود و شاید اگر دیده نیز میشود سوغاتی است که از اصفهان به سفر رفته است.
شاید در ابتدا بهتر باشد راجع به واژه پولکی صحبت کرد. پولکی صفت نسبی برگرفته از واژه پول با (ک تصغیر) بهمعنی «پولک مانند» است، این نوع شیرینی که با شیره نبات، آب و شکر تهیه میشود در دسته آبنباتها قرار دارد و در قطعاتی نازک و گرد یا بیضی شکل تولید میشود.
پولکی بخاطر ظاهر شبیه بهسکهاش به این اسم نامیده شده و عنوان آن از گذشته تا امروز البته دستخوش تغییراتی هم شده است. بعنوان نمونه در گذشته به این نوع شیرینی مخصوص اصفهانیها آبنبات پولکی یعنی آبنباتی که شبیه پول کوچک (سکه) خوانده میشده و امروز این شیرینی سنتی بعنوان پولکی نامیده میشود.
در اصفهان مصرف پولکی بجای حبه قند در کنار چایی متداول است، مردم این شهر از سالیان دور پولکی را در کنار چایی مصرف میکردهاند و امروز این سوغات معروف اصفهانی در همه نقاط کشور و حتی بسیاری از کشورها که ایرانیها بهآنجا رفت و آمد دارند مصرف میشود.
مزایای استفاده از پولکی
در محسنات استفاده از پولکی در کنار چایی بجای قند چند مورد را میتوان اشاره کرد، نخست اینکه شیرینی پولکی کمتر از قند است بنابراین برای سلامتی گزینه مناسبتری است، دوم اینکه اگر پولکی هنگام خوردن جویده نشود در دراز مدت آسیب کمتری نسبت بهقند به دندانها وارد میشود.
پولکی با استفاده از طعم دهندههای مختلف تهیه میشود، امروز انواع و اقسام پولکیها با مزههای مختلف در بازار وجود دارد و همین موضوع سبب شده تا این شیرینی مخصوص مورد توجه ذائقهها و سلایق مختلف قرار بگیرد.
پولکی انواع مختلف با طعمهای مختلف مانند پولکی نارگیلی، لیمو عمانی، زعفرانی، کنجدی، پستهای، زنجبلی، کاکائویی، نعنایی و .. در اصفهان تهیه شده و در بازار موجود است.
نگاهی به روند تولید پولکی
اما جالب است که بدانیم پولکی چطور تهیه میشود. این شیرینی مخصوص، حاصل فرآیند تولید نبات است. هنگام تولید نبات شیرهای خاص از فرآیند تهیه بجا میماند. این شیره بجا مانده با مقداری سرکه مخلوط میشود تا مانع از شکرک زدن شود، به این ترتیب لایهای شفاف ایجاد شده و پس از آن این لایه شفاف و صاف در دمای بالای ۱۶۰ درجه سانتیگراد جوشانده میشود. (مشاهده انواع پولکی)
مواد جوشانده شده سپس در صفحهای بزرگ مانند سینی ریخته شده و افزودنیهای طعمدار مانند عسل، زنجبیل، لیمو عمانی، نارگیل و غیره به آن اضافه میشود. بعد از اضافه کردن افزودنی طعمدار مواد آنقدر ورز داده میشود تا یک خمیر ایجاد شود. قبل از سفت شدن مواد خمیری از زیر غلطک مخصوص ساخت پولکی عبور میکند و بشکلهای دایره مانند یا بیضی که آن را در فروشگاهها مشاهده میکنیم درمیآید.
امروز در خانه همه اصفهانیها علاوه بر قندان قند، قندانی مخصوص پولکی هم وجود دارد، جالب است بدانیم شیرینی سنتی اصفهانیها که طرفداران زیادی دارد در فهرست میراث معنوی کشور نیز به ثبت رسیده است. شورای سیاستگذاری ثبت آثار ملی، روش تولید سنتی پولکی و نبات اصفهان را در فهرست میراث معنوی بهثبت رساند.
پولکی به رطوبت بسیار حساس است. بنابراین بستهبندیهای وکیوم شده انتخاب کنید. پولکی را در ظرف در بستهای که هوا در آن نفوذ نمیکند قرار دهید و یا در پاکتهای وکیوم شده نگهداری کنید. اگر اضافه وزن، چربی یا قند خون دارید، از انواع رژیمی استفاده کنید. پولکی خوب، باید شفاف و ترد و شکننده باشد. پولکی کدر نخرید. زیرا احتمالا نم کشیده است. پولکیهای درجه یک، سالم هستتند و شکستگی ندارند.

درباره شکر پنیر
شکر پنیر گونهای نقل بشکل آبنباتهای درشت و تقریبا چهارگوش و مکعب شکل که با مواد معطر از قبیل زنجبیل و وانیل و خوشبو و مطبوع شده تهیه میکنند. شکرپنیر محصولی است که از تغلیظ مخلوط شکر و آب تولید شده و همچنین طعم دهندههای طبیعی مانند پودر هل، پودر نارگیل و… بهآن افزوده میگردد و سوغات شیرین بجنورد است.
این آبنباتها از جمله شیرینیهای خوشمزهای هستند كه قسمت عمده آنها را شكر تشكيل میدهد، بنابراين مصرف اندک آنها میتواند كالری زيادی را در بدن توليد كند. اين محصول در قنادیها در انواع مختلف آبنباتهای سخت، نرم، جويدنی، شكننده، ژلهای، تافی، آدامسی، پاستيل و خميری نظير (شکر پنیر) بسيار ديده میشود.
طرز تهیه نوعی از آن چنین است
شکر را جوشانده خوب بهقوام آورند بطوری که اگر چربی در آن بزنند بصورت نخ درازی کشیده شود مانند چاشنی پشمک (قدری هموارتر) که در زیر دندان بچسبد. آن وقت سینی را چرب کرده نیم گرم چاشنی در آن ریزند و دو نفری بکشند تا سفید شود. سپس در سینی از آرد برنج ریزند و بصورت لوله در آورند و به هر اندازه که خواهند با قیچی قنادی چینند و با آرد برنج نیک مخلوط کنند. (مشاهده انواع آبنبات)
مواد تشکیل دهنده شکر پنیر
شکر، سفیده تخممرغ، جوهر لیمو، بلانکت، هل و بقیه افزودنیهای مجاز را که طی فرآیندهایی مخلوط کنیم، انواع ساده، هل دار، پستهای، کنجدی و لیمویی دارد و اگر چه از دیرباز در بجنورد و دیگر شهرهای خراسان شمالی بهآبنبات معروف بوده است اما اکنون در بسیاری از استانها، لفظ «شکر پنیر» بهآن اطلاق میشود. این محصول پر آوازه و ۱۳۰ ساله که البته همانند گز اصفهان و سوهان قم نتوانست آوازهاش را حفظ کند.
دیگر نگران خرید محصولات ارگانیک ایرانی از اقصی نقاط ایران عزیز نباشید سامانه دایرکتوری و فروشگاه اینترنتی شکا با اجرای سیستم درب بهدرب محصولات این امکان را به کاربران میدهد تا با خیال راحت محصولات با کیفیت و متنوع تولیدکنندگان ایرانی را به صورت تروتازه از مبدا تولید به طریقه خرید مستقیم خریداری نمائید و سفارش خود را در منزل و یا محل کار تحویل بگیرید.
کاربران از اصلیترین سرمایههای سامانه دایرکتوری و فروشگاه اینترنتی شکا هستند، تصور نکنید که با ارسال و تحویل محصولات کار شُکا تمام میشود؛ بلکه از آن زمان، تازه کار سنجش میزان رضایت کاربران و درک خواستههای و ذائقه آتی آنها، برای شُکا آغاز شده است. لذا در تلاشیم تا بتوانیم به نحو مطلوبی آن را با کمک تولیدکنندگان با شفافیت اجرائی و عمل نمائیم.
شُکا نظرات، پیشنهادات و انتقادات سازنده شما را صمیمانه ارج نهاده و به آن بعنوان مرجعی مهم و قابل اعتماد مینگرد. بهبود امور و داشتن جامعهای سالم آرزوی ما و نظرات شما یاریگر ما در ارائهی هر چه بهتر خدمات است از اینرو مشتاقانه منتظر ارسال ایدهها، پیشنهادات شما عزیزان هستیم. کلیه کاربران محترم سایت میتوانند نظرات خود را از روند فروش, پاسخگویی, کیفیت محصول و... با شُکا در میان بگذارند.
حمایت از تولید داخلی و معرفی محصولات ایرانی با نشان ایرانی یکی از مهمترین راههای رونق تولید ملی است
فروشگاه اینترنتی شکا پل ارتباطی مطمئن تولیدکننده و مصرفکننده ایرانی
روابط عمومی سایت جامع فروشگاهی شکا